Poslední dobou se stalo módou svařování bez plynu. Odborně je to FCAW - Flux Cored Arc Welding, neboli svařování plněnou elektrodou.

 


Většina lidí zamíří do „marketu“ s vidinou pořízení levného svařovacího zdroje. „Odborníci“ jim vysvětlí že CÓčko je speciálně upravené pro svařování elektrodovým drátem bez použití plynu.

Ve skutečnosti se o speciální úpravu nejedná, do CÓčka (odborně zdroj MIG/MAG) nebyl namontován elektromagnetický ventil na spouštění plynu a zdroj byl přepólován. Takové CÓčko má většinou i menší výkon a často se přehřívá.

Trubičkový drát byl původně vymyšlen z jiného důvodu. Při svařování elektrodovým drátem je ve svaru méně vneseného tepla, okolí svaru není tolik tepelně ovlivněno a zachová si původní vlastnosti. Elektrodový drát má různé náplně a může se stát, že trubička nebude vhodná na svařovaný materiál. Náplň trubičkového drátu může být bazická, rutilová a navíc ještě s kovovým práškem. Nevýhodou trubičkového drátu je také jeho cena. Ta je několikanásobně vyšší než u běžného svařovacího drátu.

Levná CÓčka mohou být i nebezpečná. Aby byl MIG zdroj co nejlevnější je z něj odstraněn stykač (relé) svařovacího proudu a tudíž je hořák i drát trvale pod proudem. Tyto levná CÓčka určená jen pro elektrodový drát mají i nedostatečný výkon. Musíme si říct, jak silný materiál budeme svařovat.

Doma budeme většinou svařovat na tupo. To znamená, že svařovaný materiál je přiložen k sobě s minimální mezerou (většinou bez mezery). Pro tento svar potřebujeme pro sílu materiálu 2mm přibližně 130 Ampér.

Pokud se tedy rozhodnete pro nákup svařovacího zdroje, ať už CÓčka či invertoru je mnohem lepší navštívit odbornou prodejnu a od prodejce si nechat vše vysvětlit a prakticky ukázat.