Zakoupení svařovacího zdroje, zdá se, není jednoduché. V marketech se poslední dobou často objevují zdroje za hubičku. Jak by měl takový zdroj fungovat a co má umět? Na co se dívat?


Je to jednoduché, v marketu kvalitní zdroj nekoupíte. Vlastně žádný kvalitní zdroj není „levný“. Svařovací zdroj za 1.800,-Kč moc parády nedokáže. Rozsah svařovacího proudu je 75-100A a to není dostačující, navíc takový zdroje nemá HOTstart a dohoření.

HOTstart zajišťuje nastartování oblouku. Na krátkou dobu zdroj pustí o 30% víc ampér, než máme nastaveno. To zajistí, že lehce chytnu oblouk a svařuji. Pokud tato funkce chybí, je jasné že chytit oblouk není jednoduché a bude to problém.

S dohořením je to jiné, je to funkce, která není tolik potřebná, stačí se na konci svaru zastavit, popřípadě vrátit a vyplnit tím vzniklý kráter.

Zdroje zakoupené v marketu jsou často jen trafosvářečky, kde žádná jiná funkce prostě být nemůže. Trafo jen kopíruje proud ze sítě se všemi neduhy. Rozsah svařovacího proudu je také nedostatečný, 75-100A nám říká, že můžeme svařovat jen elektrodou o průměru 2,5mm a ne 1,6 – 3,2mm, jak deklarují v návodu. Ještě by šlo použít elektrodu o průměru 2,0mm, ale jen krátkodobě. Při kupování svařovacího zdroje vždy koukejte na zatěžovatele a nejlépe na 100%. Ten nám ukazuje jek výkonný svařovací zdroj je Vám nabízen.