Problém těsnosti svarů trápí asi každého svářeče. Jak kontrolovat svár? Můžeme použít rentgen, ale je to drahé a většinou na to potřebujeme externí firmu. U ultrazvuku je to stejné. Obě tyto metody jsou navíc drahé.


Pak máme levnější metody, navíc na ně nepotřebujeme externí firmu.

První metoda je stará jako svařování samo. Používá se petrolej a vápno, kdy zkoušený svár natřeme vápnem a po zaschnutí natřeme druhou stranu svaru petrolejem. Tam, kde je svar netěsný se na vápně udělá mastný flíček a tam budeme hledat pór. Tato metoda má ale svoje nevýhody. Petrolej je hořlavá a těkavá látka a proto nemůže být skladován jen tak. Při jeho použití se musí dodržet bezpečnostní předpisy a to nás limituje.

Proto je nejlepší používat defektoskopické spreje. Defektoskopické spreje jsou tři, zelený, bílý a červený. Jak se používají? Jednoduše. Nejprve potřebujeme povrch očistit od mastnoty a dalších nečistot. Zeleným sprejem, takzvaným čističem, nastříkáme zkoušenou část svaru a setřeme čistým hadrem, teď máme zkoušenou plochu očištěnou. Pak vezmeme červený sprej, nastříkáme na zkoušený svar a očistíme. Pár minut počkáme a nastříkáme na svar bílý sprej. Tam kde je pór či trhlina se na bílém podkladu ukáže červená tečka. Tam, kde je červená tečka musíme svár očistit a opravit. Ač se může zdát tato metoda časově náročná, tak věřte, že není.