Autogenní technika již není tak často prodávaná. To však neznamená že se lidé neptají, často však netuší jak má vypadat správná autogenní souprava.


Jaké použít ochranné prvky. Dříve byla povinnost použít na každých patnáct metrů hadice pojistku. Hadice tak byla dělená a bylo větší nebezpečí úniku plynu, to už dnes není potřeba, ale chránit sebe a majetek je potřeba stále.

Pokud autogen používáte jen pro ohřev, stačí do rukojeti použít pojistku BV12 a to na plyn (acetylen nebo propan butan) i na kyslík. Tato pojistka, při zpětném zahoření, zabrání průchodu hořícího plynu do hadic. Tato pojistka má svou životnost a tudíž je důležité ji měnit každé dva roky. Pokud ji nemáte a nebo nefunguje jak má, pak riskujete vzplanutí hadic a problémům s požárem. Pokud autogenem i řežete, potřebujete pojistku vyšší úrovně. Jde o pojistku SP20. Tato pojistka má stejnou funkci jako předešlá, ale uchrání nás před vyšším tlakem. Na redukčním ventilu je volba jednodušší, za každých okolností je potřeba RV opatřit suchou předlohou.

Zde jsou použitelné dva druhy:

  • jednorázová SAFE-GUARD-3 (SG-3)
  • opakovaně použitelná SAFE-GUARD-5 (SG-5)

Všechny pojistky musí procházet pravidelnou kontrolou a pravidelně se měnit.